Chinkali, czyli pierogi w wersji gruzińskiej

gruzińskie chaczapuri
Coś z niczego, czyli gruzińskie chaczapuri
Lipiec 24, 2017
czurczele
Słodkie życie Gruzinów, czyli czym są czurczchele?
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie
pierogi gruzińskie

Do najbardziej popularnych potraw kuchni gruzińskiej należą m.in. chaczapuri, szaszłyki z ryby lub kurczaka oraz chinkali. Czym jest ostatnia z wymienionych potraw? Chinkali to swego rodzaju pierożki, uformowane w sakiewki, wypełnione nadzieniem. Co takiego możemy w nich znaleźć i dlaczego jedząc je po raz pierwszy należy zachować szczególną ostrożność?…

Małe pierożki

Chinkali to gruzińska wersja niewielkich pierożków, sklejonych w postać sakiewki z czubkiem na wierzchu. W samej Gruzji oraz poza nią możemy je dostać z różnorakim nadzieniem, w tym grzybowym, mięsnym i serowym, jednakże tradycyjnie wypełnione są mięsnym wywarem, najczęściej baranim lub wołowym. Wielkością przypominają rodzime, pływające w wigilijnym barszczu uszka.

Tradycyjne chinkali

Tradycyjne pierożki zawierają bulion. Przygotowanie wydaje się skomplikowane, jednak wystarczy  umieścić w sakiewce z ciasta odrobinę mielonej wołowiny lub baraniny, a następnie ciasto skleić i ugotować, aby wewnątrz pierogów pojawił się bulion. Warto odpowiednio przygotować się do spożycia pierwszego w życiu chinkali. Nieumiejętne rozgryzanie ciasta grozi pochlapaniem ubrań i trudnymi do wywabienia, tłustymi plamami. Przyjmuje się, że procedura jedzenia rozpoczyna się nadgryzaniem czubka w taki sposób, aby powstała dziurka. Następnie należy wypić wylewający się rosół, a kolejno przejść do zjedzenia pieroga. Uwaga! Według tradycji czubek, za który trzymamy pieroga, należy pozostawić na talerzu. Jak widać technika jedzenia nie jest taka prosta, więc najlepiej spożywać chinkali w gronie bliskich osób i raczej unikać go na formalnych, biznesowych spotkaniach.

Jak je zrobić?

Jak przygotować oryginalne, gruzińskie chinkali? Na początku należy wyrobić ciasto. Do tego trzeba połączyć 600 g mąki, pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i ugniatać ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Później rozwałkowuje się ciasto na grubość około 1 cm, a z niego wycina niewielkie krążki, najlepiej kieliszkiem do szampana. Następnie delikatnie ugniata się je w rękach i napełnia farszem, przygotowanym z 600 g surowego, mielonego mięsa (baraniny lub bardziej dostępnej wieprzowiny i wołowiny), 200 g poszatkowanej cebuli, pieprzu i soli. Po tym ciasto należy zawijać, delikatnie skręcając, a po uformowaniu sakiewki odstający czubek oderwać. Gdy już uformujemy chinkali należy wrzucić je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 10 minut, do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Przed podaniem należy wierzch dania obficie posypać natką pietruszki i aromatycznym, świeżo mielonym pieprzem. I oto cały sekret powstawania jednego z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Gaumardżos!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok